Cambres de pre-maduració de Caqui

El mercat cada vegada, demanda un producte que compleixi més requisits de qualitat. Per al sector fructícola comporta el seguiment d’uns processos des de camp a central i la seva pròpia traçabilitat. Que si bé ja es realitzaven comportant un millor potencial de valor afegit, actualment les exigències se centren, a més de paràmetres físics com a calibres i penetromía, en aspectes més estètics com el color.

Aconseguir aquesta comesa comporta la consecució d’una gran sèrie de mesures per a un producte que es demana uniforme i que és afectat per una gran diversitat de condicionants especialment en camp com poden ser la climatologia, altura de la finca, dates de recol·lecció… A tot això, en post collita cal seguir una gran uniformitat en els processos d’atmosfera controlada.

Tot això implica una gran feina de control de qualitat des de l’inici, seguit d’un rigorós tractament en central promovent la diversificació en cambra segons qualitats. És en aquests moments quan es pot plantejar una millor estratègia de venda.

Els passos a seguir en central persegueixen l’homogeneïtat del producte i els seus processos mitjançant el correcte emmagatzematge en cambra. Cada cambra seguirà una metodologia de refredament, conservació i maduració segons el seu lot concorde a la seva previsió de venda.

ISOFRED dissenya, instal·la i manté de manera completa i a mesura els equips necessaris per a tal comesa.

Per al cas concret de cambres de maduració és necessari controlar paràmetres com ara concentracions de gasos, renovacions d’aire, cabals d’aire, pressió diferencial de l’aire, i per descomptat temperatures i humitats.

És crucial aconseguir que el flux d’aire sigui equivalent per a cada pallet aquesta és la manera de garantir l’homogeneïtat del tractament.

El procés de maduració intervé en el metabolisme del fruit, pel que ha de poder garantir un bon control d’aquest especialment pel que fa a la capacitat de refredament i a les concentracions de gasos.

La lògica de control ha de ser especialment precisa per a poder dominar cadascun dels paràmetres amb una mínima dispersió en els seus valors.

L’evolució madurativa s’aconsegueix mitjançant cicles controlats d’escalfament amb control dels processos metabòlics del fruit gràcies a les analítiques de gasos i inserint en ells cicles de renovació d’aire. El flux de l’aire també s’inverteix de manera cíclica per a aconseguir l’equilibrat del procés per a cada fruit.

És important dissenyar i executar la cambra en funció de la mena d’envàs a treballar en central i planificar La seva càrrega. Això permet optimitzar els cicles de maduració. L’ús de matalassos inflables tipus “Airbag” permet l’adaptació a les diverses altures de paletitzat i fins i tot omplert.

Evidentment, el disseny de la instal·lació ha de permetre la càrrega i descàrrega del total de la cambra per a cada ciclo.de forma que la distribució de l’estiba queda condicionada.