Bomba de calor, eficiència i sostenibilitat

L’empresa especialista en fred industrial, ISOFRED S.L., amb seu a Alcoletge (LLEIDA), ha instal·lat la primera bomba de calor d’alta temperatura de la signatura MAYEKAWA en l’estat espanyol. Aquest nou sistema permet aprofitar la calor generada en una instal·lació frigorífica de NH3 (amoníac) i utilitzar-ho per generar A.C.S.

El projecte s’ha dut a terme en unes instal·lacions especialitzades en el processament de pollastres. Per al desenvolupament d’aquesta activitat, és imprescindible comptar amb un potent sistema de fred, destinat a la refrigeració i congelació del producte; i amb una permanent entrada d’aigua calenta per a consum, amb la finalitat de tractar tèrmicament a les aus abans del processament. Aquesta última necessitat es cobria fins avui amb 2 grans calderes.

El gran repte del projecte consistia a inserir el sistema BdC en el circuit de fred i poder generar suficient volum de A.C.S. per suplir l’ús de les calderes. Guanyant d’aquesta forma en eficiència i sostenibilitat.

Així va ser. Des de la seva posta en marxa el passat 23/12/2015 el sistema de recuperació per BdC funciona a ple rendiment. Les dades tècniques parlen per si sols. La BdC és capaç d’augmentar fins a 50ºC la temperatura d’un flux d’aigua continu de 20 m3/h amb una potència absorbida d’entre 110 i 200 kW. Amb aquestes característiques el COP ha passat de 0,90 en el sistema de calderes al 6,02 amb la substitució per la BdC. El consum d’energia s’ha reduït un 85% i s’ha aconseguit eliminar l’emissió a l’atmosfera de més de 650 t de CO2 cada any.

No hi ha dubte que el futur de les grans plantes industrials pansa per augmentar la seva eficiència i reduir la contaminació. Aquest és un clar exemple de com arribar a ambdues fites amb enginy i un ús savi de les nostres instal·lacions.